Dieta szynszyli
Dieta szynszyli jest zupełnie inna niż choćby dieta świnki morskiej czy królika, dlatego też zakazane jest
podawanie im wszelkich produktów mokrych, kiszonych, soczystych i świeżych w nadmiarze. Duża
ilość niewłaściwych pokarmów, a do tego przesadnie urozmaicona dieta, może przyczynić się do wielu
bardzo przykrych dolegliwości bólowych, zaburzeń chorobowych, a nawet w nierzadkich przypadkach,
prowadzić do śmierci zwierzęcia. Dieta szynszyli powinna być bogata w sole mineralne i witaminy
(szynszyle dostarczają do swojego organizmu niezbędną witaminę BI 2 poprzez zjadanie własnych
miękkich odchodów - cekotrofy). Jednak najważniejszym składnikiem ich diety jest błonnik (czyli włókno
pokarmowe). Włókno pokarmowe to tak naprawdę ściana komórkowa komórki roślinnej, składającej się z
celulozy, hemicelulozy, pektyny oraz ligniny, która odgrywa ogromną rolę w procesie żywienia szynszyli. Dba
nie tylko o prawidłową perystaltykę jelit, ale także reguluje procesy trawienne zachodzące w przewodzie
pokarmowym zwierzęcia. Doskonahym źródłem włókna pokarmowego m.in. jest suche siano. Reszta równie
ważna to suszone gałęzie i pędy oraz suche kawałki ziół. Siano nie tylko doskonale wpływa na prawidłową
pracę układu pokarmowego, ale także dzięki swojej strukturze, przyczynia się do prawidłowego i równomiernego
ścierania się zębów u szynszyli.